El Consell de Ministres aprova la modificació del Reial Decret de la prescripció infermera

La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social ha anunciat  l’aprovació de la modificació del Reial Decret que regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà per part de les infermeres. El text entrarà en vigor en el moment en què es publiqui al Boletín Oficial del Estado (BOE).

Amb l’anunci de divendres passat, el govern socialista ha desencallat una reforma que portava mesos esperant una resolució. Aquesta modificació resol, segons fonts del propi ministeri,  «les divergències d’interpretació sorgides arran del Reial Decret 954/2015 respecte els àmbits competencials de les professions mèdica i infermera, especialment en el que respecta a l’autonomia de la professió infermera en l’àmbit del seu treball».
El text del Reial Decret 954/2015, publicat al BOE el 22 de desembre de 2015, contenia canvis substancials respecte al que s’havia pactat prèviament amb les organitzacions col·legials infermeres i mèdiques. Aquest Reial Decret va deixar a les infermeres i infermers en una situació de desemparament legal per a una activitat que fan en el seu dia a dia.
Vuit Comunitats Autònomes van presentar recurs al Tribunal Suprem contra el Reial Decret, entre elles Catalunya, així com altres organitzacions professionals infermeres. La única que va prosperar parcialment va ser la presentada per Andalusia. El Tribunal Constitucional (TC) va dictar sentència sobre el recurs andalús el passat 12 de juliol,  considerant en part les seves peticions a l’estimar que l’acte administratiu d’expedició de l’acreditació a les infermeres prescriptores és una competència de les CCAA i no del Ministeri de Sanitat, com estava regulat. El text aprovat, que encara no s’ha fet públic, s’ha hagut de revisar per adaptar-se a la sentència del TC.

El Consejo General de Enfermería ha habilitat un espai de preguntes freqüents sobre el contingut d’aquest nou Reial Decret.

 

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya va reaccionar a la notícia amb un missatge de prudència fins a poder disposar del text aprovat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s